четвъртък, 11 април 2013 г.

ДИСКУСИЯ НА ТЕМА „ПРЕВЕНЦИЯТА НА СУИЦИДНОТО ПОВЕДЕНИЕ И РОЛЯТА НА МЕДИИТЕ – ПРАКТИЧЕСКИ УТВЪРДЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ПРАКТИКИ“

На 10 април, сряда, Министерството на здравеопазването, Националният център за обществено здраве и анализи и Центърът по психично здраве-ВМА организираха дискусия с главни редактори, издатели и практикуващи журналисти от печатни, електронни и интернет издания. Темата на дебата е „Превенцията на суицидното поведение и ролята на медиите – практически утвърдени европейски и световни практики“. Повод за срещата са зачестилите през последните месеци в България случаи на актове на суицидно поведение, които закономерно бяха отразени широко във всички медии.
    За участие в дискусията са поканени представители на ръководствата на печатни и електронни издания, на СЕМ, на сдружения на журналисти и издатели, журналисти.
     Целта на срещата е да се намери баланса между свободата на медиите при отразяването на кризисни събития, от една страна, и пълноценното информиране на обществото като се отчитат доказалите ефективността си практики за възпрепятстване на актове на суицидно поведение. Здравни експерти от СЗО и европейски институции  обръщат внимание, че детайлното отразяване на личните трагедии крие потенциал за предизвикване на т.н. „ефект на доминото“ и може да отключи автодеструктивно и суицидно поведение сред много други хора.
    Срещата бе открита от заместник-министъра на здравеопазването г-жа Лидия Нейчева. Презентация по темата и встъпителни изказвания ще направят и експерти от НЦОЗА - Сектор „Психично здраве”, както и експерти от Центъра по психично здраве – ВМА.  Идеята на организаторите на срещата е в хода на дискусията всички участници да обсъдят възприетите в редица страни в Европа и света модели за поведение на медиите и специфичния начин на отразяване на събития от суициден характер.
    Вярваме, че въпросите, които предстои да бъдат обсъдени на срещата, ще стимулират дебата по тях вътре в медийната общност с цел по пътя на саморегулацията да се достигне до актуална дефиниция на   професионализма, отговаряща на европейски стандарти за поведение на медиите при специфични събития.
    Срещата-дискусия се проведе от 11.00 часа в киносалона на ВМА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар